Originile Craciunului

Craciunul sau Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos  este o sarbatoare crestina care se serbeaza in data de 25 decembrie (conform calendarului gregorian) sau 7 ianuarie (conform  calendarului iulian) în fiecare an.


Aceasta Sfanta Sarbatoare este serbata peste tot in lume de mai bine de 2000 de ani, avand diferite traditii si obiceiuri.

Unii cercetatori considera ca acest termen provine de cuvantul latinesc “calatio” . Romanii intelegeau prin “calatio” convocarea poporului de catre preotii pagani in fiecare zi de intai a fiecarei luni, pentru a se anunta sarbatorile care aveau loc in luna respective. Pana la spre sfarsitul secolului al IV-lea, nasterea Domnului nostru Iisus Hristos avea loc odata cu sarbatoarea Bobotezei adica pe 6 ianuarie.

Moș Crăciun este o  versiunea nouă a Sfântului Nicolae care și-a făcut apariția în secolul III. El apare ca un batranel prietenos care împarte cadouri copiilor în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie).

Termenul de “mos” indica virsta unui zeu, care trebuie sa moara si sa renasca impreuna cu timpul calendaristic. Peste sarbatoarea autohtona a Craciunului s-au suprapus Saturnaliile romane (la inceputul mileniului 1 i.H. zeul Saturn se celebra intre 17 si 23 decembrie). In satele de pe Valea Muresului, Craciunul este inca legat de anumite credinte populare care se pastreaza si in prezent, iar obiceiul de a oferi daruri isi are originile intr-o legenda pe care numai batrinii o mai cunosc.


Mos Craciun

Chiar dacă mitul poate varia de la regiune la regiune, în special în funcție de clima în perioada Craciunului (care pleacă de la o iarnă înghețată în emisfera nordică și ajunge la o vară călduroasă în emisfera sudică), în general Mos Craciun este imaginat ca fiind imbrăcat într-un costum rosu, având o barba lunga si alba si locuind intr-o tara nordica (mai frecvent din Finlanda sau din Canada).

Cei care il ajuta pe “mosul” la pregatirea cadourilor sunt spiridusii. El împarte cadourile cu ajutorul unei sănii zburătoare, ce este trasă de reni. Mos Crăciun intră în case de obicei prin horn (in cazul in care există unul) și pune cadourile sub pomul de Craciun sau in cizmele pregatite special pentru aceasta.

Conform unei legende, aceasta tradiție a cadourilor în noaptea de 24 decembrie spre 25 decembrie ar incepe de prin anul 1535,  fiind inceputa de Martin Luther datina fiind cunoscuta sub numele de Christkindl aceasta fiind ca o alternativă a obiceiului catholic numit Nikolaustag de pe 6 decembrie. Multă vreme în familiile catolice a fost menținută mai departe tradiția cadourilor de Nikolaus. Scopul lui Martin Luther ar fi fost acela să trezească interesul copiilor pentru Domnul nostru Iisus Hristos si să-i indeparteze astfel de datina catolică a cadourilor de Nikolaus, ea fiind un mod de venerație a catolicilor pentru cei Sfinți, acest lucru fiind interzis protestantilor.
   
Bradul de craciun reprezinta un alt obieciuri din perioada Craciunului, bradul se impodobeste in seara zilei de 24 decembrie, adica in seara ajunului Craciunului.


Pomul de Craciun

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îsi trage originile de la popoarele germanice. Tradiția s-a răspândit în restul Europei și apoi în toata lumea după Primul Război Mondial.  Printre  podoabele bradului bomboanele de pom, globurile și ghirlandele au devenit clasice.

De Craciun familii din toata lumea sarbatoresc nasterea Domnului nostru Iisus Hristos in data de 25 Decembrie, dar in multe tari sarbatoarea incepe chiar din ajunul Craciunului si se incheie abia dupa  12 zile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu